- Na een fijne vakantie kan een blik op je banksaldo mogelijk iets minder zonnig stemmen.
- Heb je tijdens de zomervakantie flink ingeteerd op je financiën, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen.
- Sowieso is het dan een goed moment om weer eens je inkomsten en uitgaven tegen het licht te houden.
- Lees ook: Ruim helft van Nederlanders zet tot €200 per maand opzij voor sparen en 10% zelfs fors meer: hoe scoor jij?
Vakantie is genieten van het goede leven, als je een fijne vakantie hebt tenminste. Daarbij heb je wellicht net iets minder strak op je uitgaven gelet dan je van plan was. Weer terug in Nederland kan dat resulteren in een fors lager banksaldo, terwijl een aantal uitgaven met de creditcard nog moet worden afgeschreven.
Mocht je ‘blut’ zijn na de zomervakantie, dan is het verstandig om een plan op te stellen om de financiële buffers weer wat aan te vullen.
Daarbij zijn er een paar stappen die je in ieder geval kunt zetten:
1) Breng de volledige financiële rekening van je vakantie in kaart
Natuurlijk kun je zeker in Europa heel veel dingen afrekenen met je gewone pinpas. Voordeel is dat die betalingen meteen van je bankrekening worden afgeschreven. Maar de zomervakantie is bij uitstek ook de periode waarop je vaker een beroep doet, al dan niet noodgedwongen, op je creditcard.
Als de betalingen via de creditcard aan het eind van de maand van je bankrekening worden afgeschreven, is het dus verstandig om te checken wat er nog aan zit te komen. Als er nog een finale hotelbetaling of paar avondjes uit eten verrekend moeten worden, kan je banksaldo er optisch beter uitzien dan daadwerkelijk het geval is.
2) Houd je reguliere maandelijkse uitgaven tegen het licht
Mocht het er financieel allemaal toch wat minder rooskleurig voor staan, dan is dit het moment om je reguliere maandelijkse uitgaven tegen het licht te houden. Zijn er minder essentiële uitgaven waarop je makkelijk kunt besparen, door bijvoorbeeld even iets minder vaak uit te gaan?
Of zijn er mogelijkheden om structureel op je vaste lasten te besparen? Met het najaar en de winter in aantocht, kan het bijvoorbeeld geen kwaad om je energiecontract tegen het licht te houden, want wellicht kun je bijvoorbeeld door het vastleggen van de gasprijs het risico op hogere stookkosten in de winter beperken.
3) Vergroot je inkomsten
Besparen op je uitgaven is één ding, je kunt ook kijken of er mogelijkheden zijn om je inkomsten structureel te vergroten.
Wanneer je als jongere makkelijk een bijbaantje kunt vinden, is dat een goede optie. Maar heb je een vaste baan, dan is je inkomsten vergroten vaak een kwestie van lange adem. Je zult dan binnen je baan moeten kijken of je promotie of een hoger salaris kunt krijgen. Anders kun je wellicht op zoek naar een andere baan of een persoonlijk project starten dat neveninkomsten kan opleveren.
4) Check je spaarbuffer
Het kan tot slot geen kwaad om naar je spaarbuffer te kijken. De Amerikaanse financieel specialist David Bach geeft hiervoor een vuistregel. Hij adviseert om als twintiger ongeveer 3 keer je maandelijkse uitgaven als spaarbuffer achter de hand te hebben. Als dertiger moet je 3 tot 6 maanden aan maandelijkse uitgaven reserveren, als veertiger 6 tot 12 keer de maandelijkse uitgaven en als vijftiger 12 tot 24 keer de maandelijkse uitgaven.
- Twintiger: 3x maandelijkse uitgaven
- Dertiger: 3x tot 6x maandelijkse uitgaven
- Veertiger: 6x tot 12x maandelijkse uitgaven
- Vijftiger: 12x tot 24x maandelijks uitgaven
De noodzaak van een hogere financiële buffer naarmate je ouder wordt, heeft ermee te maken dat je doorgaans meer verdient op latere leeftijd en daar ook naar gaat leven. Met een duurder huis, duurdere auto en gezinsuitbreiding ben je kwetsbaarder voor inkomensverlies.